Kom selv igang

Alle kan lære at tegne! Man skal bare fralægge sig sin logiske hjernetænkning og prøve at virkelig bare tegne, det man ser. Efter min mening er det tegningen, der ligger til grund for al billedkunst. Så hvis man vil igang, så er det blyant og papir der gælder. Men selvfølgelig er der mange andre materialer (se mere om det under “materialer”).

Man kan finde god inspiration i bøger, især “At tegne er at se” af Betty Edwards er virkelig god, men der findes også mange andre bøger. Den har jeg haft stor glæde af at læse og arbejde mig igennem. Personligt er jeg ikke god til at bare tegne “abstrakt” ud af hovedet (det siger mig heller ikke rigtigt noget), jeg kan meget bedre lide at tegne efter et motiv. Men der er jo ingen, der siger at ens tegning skal blive en eksakt kopi af motivet, man har jo kunstnerisk frihed til at ændre farver, former og udtryk. Og man kan jo altid kombinere forskellige elementer, som jeg fx har gjort i min serie med svenske “utedass” i uvante omgivelser. Jeg synes nogle gange også at det er sjovt at give fantasien frit løb og fx. tegne mærkelige væsener. Men det er meget sjældent, at jeg maler noget der er rent abstrakt.

Jeg starter altid med at lave en skitse med blyant, for jeg har behov for at kunne viske ud og rette til undervejs. Tit visker jeg faktisk ikke så meget ud undervejs, men laver bare flere streger tæt på hinanden imens jeg arbejder mig hen imod det rigtige udtryk. Så kan jeg altid viske ud tilsidst. Jeg hygger mig virkelig med at tegne – det er meget meditativt. Nogle gange hører jeg også Podcasts  (“Hjernekassen” på P1, “Vetandets värld” på SR og “24 spørgsmål til professoren” på 24syv, er nogle af mine favoritter) og eller lydbøger imens.

Tit laver jeg også nogle hjælpetern / linjer på mit papir, så jeg kan få placeret elementerne korrekt. Det kan være en stor hjælp og tit bliver man overrasket over hvor fejl man kan tage af fx proportioner. På denne tegning kan stadig se rester af blyants-tegningen. Men det er bestemt ikke altid at jeg bruger hjælpetern, da det nogle gange godt kan gå ud over naturligheden og blødheden i tegningen og linjerne.

Jeg har kæmpet en hel del med at lære at tegne mennesker – og især ansigter. Jeg kan ikke sige andet end at øvelse gør mester. For jeg har tegnet og tegnet! Og hvor har jeg tegnet mange mislykkede ansigter. En fejl, jeg især har lavet har været at forvrænge proportionerne når jeg har tegnet efter et billede. Så der er mit råd at huske at stille billedet op, hvis man skal tegne efter et sådant. Hvis billedet ligger fladt foran en bliver det jo “mast fladere” pga vinklen og så bliver alt trykket sammen. Men endnu bedre endnu er selvfølgelig at tegne efter levende mennesker (eller andre motiver). Her ses et selvportræt, jeg lavede for lidt tid siden.

Eller gør de? For ses en ælg fra Tjernobyl-området med to hoveder – eller er der to? Bedøm selv.

Herunder ses en tegning af en død fugl i fire steps – hvor jeg gradvist lægger flere og flere skygger på. Det kan også ses hvor stor betydning baggrunden kan have for en tegning, noget man tit glemmer.

Acrylmalerier

Når jeg maler acryl-malerier er min proces anderledes. Her starter jeg som regel ikke med en blyantstegning. Jo, nogle gange gør jeg, hvis jeg starter på et helt hvidt lærred. Men jeg starter sjældent på et hvidt lærred – tit maler jeg et andet billede over, som jeg ikke er tilfreds med. Det kan jeg så gøre flere gange, indtil jeg når frem til noget, jeg er tilfreds med. Dvs. mine acrylmalerier nogle gange har 4-5 andre billeder nedenunder. Det kan fx ses på nedenstående billed-serie. Her kan man på det første billede se at der gemmer sig et andet billede nede under, som jeg så langsomt har malet over. Slutbilledet bliver dog nu ikke malet over igen, da det både har vundet præmie og er blevet solgt!

Og så har jeg jo også lavet et væld af dårlige billeder, hvor jeg ikke lige kunne få proportionerne eller farverne på plads. Eller hvor det startede godt, men endte med at blive grimt. Men hvis det er et motiv, jeg virkelig godt kan lide, så plejer jeg at kassere tegningen og starte forfra.