Kul, kridt og pastel

Når jeg tegner med kul (og kridt), bruger jeg helst tonet papir eller farvet pap til at tegne på. Pigen med katten herunder er tegnet på gråt karton. Jeg har brugt kul (det sorte på tegningen) og pastelfarver (okker og hvid).

I foråret 2020 ville Telefonfabrikken lave en udstilling med portrætter Dronningen – i anledningen af hendes 80-års-fødselsdag. Jeg fik lov at komme med på udstillingen med et billede og lavede dette i kul og kridt af den unge Dronning og Prins Henrik. Dog blev udstillingen alligevel ikke til noget – pga. corona-nedluk. Øv! Men her er billedet, der skulle have været med.

portræt dronningen og henrik

I starten af 2020 var der mange, store skovbrande i Australien. Efter selv at have rejst i Australien – især ude i naturen – for en del år siden – syntes jeg bare at det var så uendelig trist. Her har jeg tegnet en skovbrand på rødt karton – med kul og pastelfarver.

Billedet af birkeskoven herunder er lavet kun med kul – på hvidt papir. Billedet, jeg har taget af det, er blevet lidt blåt. Ved lejlighed tager jeg et nyt og bedre billede. Jeg har lavet tegningen på Teckningsmuseet i Laholm.

I vinteren 2003 var jeg på en fantastisk tur til Patagonien. Det var med Topas rejser og vi kørte i en bus (en meget basic bus!) fra Ushuaia i det allersydligste Chile (også kaldet Ildlandet) til Santiago. Undervejs zig zag’ede vi hen over grænsen mellem Argentina og Chile og oplevede en fantastisk natur. Vi sov i telt undervejs.

Vores chilenske guide sagde at han lovede at prøve at fange et bæltedyr (‘Armadillo’ på spansk) til os, hvis vi så et. Det grinte vi jo lidt af, for vi troede ikke på at det kunne lade sig gøre. Men jo! En dag, da vi alle sad og småsov i bussen bremsede chaufføren pludselig hårdt op og vores guide løb afsted iført grillhandsker og låget fra brandslukkeren.

Han fangede virkelig bæltedyret (stakkels lille fyr), som vi holdt i ca. 5-10 min., så vi alle kunne få nogle gode billeder. Bagefter stak den af, sikkert meget stresset. Her er en tegning af et af de billeder, jeg tog af den, lavet med pastelfarver på tonet papir.

Her er endnu et billede lavet med kul og kridt på tonet papir. Motivet er fra en svensk skov.

Skov i kridt og kul. Ann-Louise Bergström 2021